Ender

Ender

Ender hører sammen med gjess og svaner til vannfuglene (Anseriformes). I ender skilles det mellom ornamentalendene (originale villdyr) og husdyr (domestiserte raser).

Den ville enden (Anas platyrhynchos) er forfedre for de fleste raser. Dette krysser lett med de tamme raser, men de tamme raser krysser også. De ser alle fortsatt som en følgesvenn (som alle hunderaser, som er etterkommere av ulv).

For å holde tamme ender renraset er det best at rasene på våren holdes avskilt i sin egen dam. En hann and kan holdes med flere kvinnelige ender. Tamme varianter legger vanligvis mange egg, noen ganger for mye for å klekke alle sammen. Men andeegg kan godt også spises. Rugetiden er ± 28 dager.

Blant de domestiserte raser i Norge er:

Indiske løpeender
Rouenender
Moskusender
Campbell and (farge khaki)
Smaragdender
Streicherender
Keiserender
Cayuga
Pekingender

Prydender, Rødhodeand, Mandarinand og Maskeplystreand kan holdes sammen i en og samme dam. De krysser mindre raskt fordi hver art viser en annen, typisk, artlignende oppførsel: de forstår ikke hverandre.

Sistnevnte stiller ofte større krav til innkvartering og omsorg enn husdyr, men det betyr ikke at de fleste arter av ornamentalendene holdes og avles veldig bra.

Helse
Kvaliteten på vannet er viktig for endenes helse. Ved botulisme blir andene plutselig lammet og dør før behandling er mulig. En annen sykdom er andepest. Endene blir da trege og trøtte og får betennelse i spiserøret og cloaca.

Økt dødelighet blant ender med lignende symptomer kan dessuten indikere fjærkrekolera (Pasteurella multocida), Riemerella infeksjon, leverinflammasjon forårsaket av en picornavirus (bare andunger) og Erysipeloid.

Ender kan også lide av orminfeksjoner. Regelmessig behandling er da nødvendig.

En and med leggenød har vanligvis et deformert egg, egg uten skall eller for store egg. Anden sitter rett og er rastløs.

En infeksjon med stafylokokker oppstår vanligvis på grunn av et sår. Symptomen på smittede ender er at de halter eller sliter med å gå.

Ender kan også slite med å holde seg flytende på vannet. Når deres fettlag ikke kan vedlikeholdes, for eksempel fordi de ikke har noe vann til disposisjon for en stund og endene blir våte, så synke og drukner disse.

Midd og lus kan også påvirke helsen til ender. Forebygging og behandling krever god hygiene og tålmodighet.