Hva trenger man for å starte med høner

Hønsehold er gøy, men det følger med en del ansvar. Det er viktig å ha tilstrekkelig kunnskap om hva slags hønsehus, innredning og fôr hønene trenger. Her finner du informasjonen du trenger for en god start.

«Alle med en romslig hage og interesse for dyr kan holde høner som kjæledyr.»

En flokk høner
Høner lever i en flokk. Når du skal kjøpe høner, velg da en flokk med 3 eller flere kyllinger eller voksne høner. Du trenger ikke nødvendigvis en hane. Velg helst unge dyr på noen måneder gamle så det er lettere å temme dem. Når hønene er omtrent seks måneder gamle, begynner de å legge egg. Da skal du legge merket til at de lager litt mere støy, kammen blir fin rød og blir litt større. Hvis du forsørger hønene godt, blir du belønnet med de beste eggene.

1. Velge en passende hønserase
Det er over 400 hønseraser. Det er store raser, mellomstore raser og dverghøner. Størrelsen av hønene i kombinasjon med antall høner du vil avgjøre hvor stort hønsehuset skal være. Du kan skille mellom verpehøner og prydhøner. Verpehøner legger mye mer egg, men blir ikke like gamle. Prydkyllinger legger færre egg, men lever mye lenger, i gjennomsnitt mellom 5 og 8 år.

Hver hønserase har sin egen karakter. Mange gamle europeiske raser er mer skye, mens raser med asiatisk bakgrunn ofte er veldig tamme. De originale prydrasene som brahma, silkehøns og dvergkochin er naturlig nok veldig rolige og lette å håndtere for barn.

2. Kjøp av hønsehus
Et godt hønsehus består av et område der dyrene overnatter (natthuset med verpekasse) og en romslig løpegård der de vandrer rundt i løpet av dagen og er godt synlige (hønsegården). For små dverghøner kan du regne med 0,25m2 natthus per dyr og 0,5m2 plass i løpegården. For store høner bør dette være minst det dobbelte. Tenker du økologisk hønsehold er det 4m2 per høne i løpegården. Sørg for at hønsehuset er lett tilgjengelig for deg også om vinteren. Det gjør det lettere å mate hønene, plukke egg og selve rengjøringen. Et stikkontakt i nærheten er nok nødvendig for lys og varme i vinterhalvåret.

Kjøpe et hønsehus eller lage et hønsehus
Begge alternativene har fordeler og ulemper. Å lage et hønsehus selv gir deg muligheten til å innrede hele hønsehuset etter din smak og gjør vedlikeholdsarbeidet mindre krevende. Det er enklere å kjøpe et hønsehus. De er vanligvis satt opp på 1 time. Med et hønsehus som består av rupanel kan du etter hvert få problemer, før eller siden vil røde hønsemidd sette seg mellom sprekkene. Et hønsehus med glatte vegger og med så få sprekker som mulig er best.

Natthuset: Et godt natthus har glatte vegger for å redusere risikoen for røde hønsemidd. Natthuset må sittepinner (vagler) som er ca 4 cm bred med avrundede hjørner. Du bør regne med en 20-30 cm vagle per høne. Ventilasjon er veldig viktig, men unngå trekk.

Verpekasse / Rugekasse: For ferske egg trenger hønene et sted hvor de kan sitte for seg selv. En verpekasse er ideelt for dette. Dette er et skjermet område hvor hønene kan legge eggene sine i fred. Tre høner kan dele på en verpeplass.

Løpegården: Finmasket netting som skadedyr som mus og spurv ikke kan komme gjennom er foretrukket. Disse ubudne gjestene spiser maten og kan overføre sykdommer.
Fordi hønene har sur avføring, vil det ikke vokse noe i en viss tid. Et tak over løpegården løser problemet med dårlig lukt, gjørme og sølepytt.

Rengjøring av hønsehus:
Det er best å rengjøre hønsegården en gang hver andre uke. Bytt da bunnstrøet (f.eks. sagflis eller halm) i natthuset og verpekassene. Fjern også avføring. Det er best å desinfisere natthuset en gang i blant.
Det er lurt å bytte ut jord i løpegården en gang i året. Dette forhindrer at avføringen dannes et tykt lag og begynner å lukte vondt om sommeren. Når du rengjør hønsehuset, må du alltid se etter rød hønsemidd, andre insekter og skadedyrsspor.

3. Hvor mye spiser og drikker en høne?
Høner har enkle behov: mat hver dag og vann hver dag. En verpehøne spiser omtrent 120 gram hønsefôr og drikker omtrent 50 ml vann per dag. Du kan ta halvparten av det for en dverghøne. Obs! Dette er veiledningstall.

Plasser matbeholderen og vannautomaten sånn at de alltid er tilgjengelig for hønene.

Hønsefôr:
Kraftfôr i form av pellets er basisfôret for høner. I tillegg kan hønene fôres med frø, brød, grønnsaker osv.

Det er best å gi hønene en mengde mat de vil spise innen 24 timer. På denne måten blir ikke maten gammel og alt blir spist.

Hønene kan også få hønsefôr som er en frøblanding. Det er bra for variasjonen og som fôr om vinteren, for det inneholder mer fett. Tørkede insekter om vinteren er også et kjærkomment tillegg.

For å fordøye hønsefôret trenger hønene skjellsand. Høner har en muskelmage og ved hjelp av grus som de plukker opp vil de fordøye maten. Uten grus kan magen bli overbelastet. Skjellsand er et tillegg til hønenes kalsiumbehov. De trenger også kalk for å produsere eggeskallet. Det er best å gi skjellsand som i en egen beholder og bytt innhold ukentlig.

Vannbeholderen:
Høner liker både vann fra springen og de kan godt drikke regnvannet. Du kan legge til vitaminer eller medisiner til dette om nødvendig. Det er viktig for hønene at vannet skiftes jevnlig. Mye avføring i vannet er en kilde til sykdommer, og med fersk vann begrenser du et sykdomsutbrudd. Det finnes vannatomater med drikkenipler hvor hønene bare har kontakt med vannet de drikker. Det er en god løsning for å holde god hygiene i hønsehuset.

Snacks og godsaker:
Hønsesnacks er veldig populært. Tørkede melorm eller mais på boks er favoritten. Det er veldig lett å temme hønene med disse snacksene. Du lokker dem lett til hånden din, og til slutt vil de sitte stille på fanget ditt.