Kalkuner

Kalkuner

Kalkuner er store prydfugler fra Nord- og Mellom-Amerika som ble transportert til Europa i det 16. og 17. århundre med spanske skip. Kjøttet fra kalkuner viste seg å være veldig egnet til konsum. Kalkuner kan vokse til en høyde på mer enn en meter. En voksen kalkun veier lett ti kilo.

Kalkunen har en rekke underarter og har mer enn tjue forskjellige raser, inkludert tyskblått, Ronquières og Sologne. Karakteristisk for kalkun er det skallete hodet og halsen og neseboblene.

Som andre fjærfearter er kalkuner flokkdyr, hannkalkuner lever vanligvis skilt fra hunnene, men som hobbyhold er det egnet å ha en flokk med en hann og flere høner. Det er en rangering i en gruppe kalkuner. Kalkuner kommuniserer hovedsakelig gjennom lyder. Den mest kjente lyden er den tromlelyden som hannene lager for å markere deres territorium.

Innredet bur
Kalkuner kan holdes ute på et inngjerdet område. De liker å være ute hele året. De tåler godt å være ute om vinteren på Østlandet og langs kysten. Kalkuner trenger plass og et område hvor de kan undersøke noe. De trenger et stort natthus med vagler. Natthuset må være godt ventilert slik at kalkunene har tilgang til frisk luft, men sørg for at dyrene allikevel kan være på et trekkfritt sted. Som kyllinger liker kalkuner å ta et sandbad.

Mat og vann
Det er utviklet spesiell kalkunmat som finnes i granulert form. Dette er tilgjengelig hos for eksempel Felleskjøpet. Kalkunfôr har et høyere proteininnhold enn standard fuglemat.

Fjørfefôr Oppdrett Kraft 25 kg
https://www.felleskjopet.no/butikk/kjaeledyr/hoens-og-fugl/for-til-hoens/fjoer-oppdrett-kraft-25kg-12517/

Det finnes også spesielt kalkunfôr for unge kalkuner. Kalkunkyllinger trenger skjellsand, grønnfôr, men også insekter, ormer, små mus, frosker, bær og frukt er godt for dem.
De er store fugler, så de trenger mye vann. Om vinteren kan du gi kalkunene ekstra korn og rått kjøtt som kompenserer for mangel på animalsk protein om vinteren.

Håndtere
Haner er vanligvis ikke aggressive, men kan vise truende og utfordrende atferd. Gi aldri hanen et spark, for det er det han opplever som en utfordring for en kamp. Plukk opp hanen av og til ved å nærme den bakfra og pakk begge armene rundt dem. Løft den opp, gå med hanen for en stund og kast den fra deg igjen. Hanen vil bli veldig imponert.

Sykdommer
Vanlige sykdommer hos kalkuner er orm infeksjoner, hudsykdommer og hjerteproblemer. Notorisk er Blackhead eller Histomonose. om vinteren kan tær, føtter og ørelappene fryse når de kommer i kontakt med vann.

Rugelyst og kyllinger
Først når kalkunen er åtte måneder gamle, så begynner hun å legge egg. De legger et egg om hver 3 til 5 dager. Kalkuner ruger ikke like ofte som høner. Det er best å ta høna i kontakt med hanen så snart hun begynner å legge egg. Gi dem plass. Noen dekker av baksiden med bandasje for å forhindre skade under parring.

Kalkuner pleier å lage sitt rede på bakken. Beskytt redet mot inntrengere. Det er mulig at flere høner sitter på samme rede på samme tid. Hvis hønen blir på eggene, la henne være alene, men gi henne regelmessig vann og mat. Avl tar 28 dager. Når eggene lukkes, sørg for at de og kyllingene har et sted der det er fint og varmt. På den første dagen trenger de en temperatur på 35 grader. Dette kan reduseres med en grad hver tredje dag, til 21 grader er nådd. Opptil åtte uker trenger kyllingene mat med en høy prosentandel av proteiner: 24 til 28%. Hvis de er en uke eller syv, kan de gå på vanlig kalkunfôr.